27 December 2011

Wasilah

Hari ini kami berkumpul lagi. Duduk-duduk riang mingguan kami yang tak lekang gelak tawa, tak lekang pesan doa. Hala tuju kami hanya satu : menggapai redha Tuhan yang bersepah atas muka bumi ni. Satu yang aku harapkan dari semua ni, aku mengharapkan perubahan dalam diri.

Tabiat-tabiat yang aku memang nak buang tapi susah benar, ya Allah Kau saja yang tahu.

Jadi antara kami tak semua berlatar belakangkan sekolah agama. We come from different sides of the community which makes us the perfect melting pot as it is. Some of us have never even heard of the term 'Hamas' or 'tajdid' or names like Najib or Haji Hadi. Yes, we are a variety. No, not knowing certain things does not make him any less of a muslim than I am but the truth is, there are certain things that you just should have known. I mean at least it has been on the news or internet since the early years of its invention. 

And this makes me sad because the Propher p.b.u.h said that if you do not care about the wellbeings of the people then you are not one of me.

How sad it is that most of us makes the less and non-importance to be the priority in our daily lives.

Aku lihat besi-besi yang ada di sekeliling. Besi-besi, yang majoritinya karat termasuklah aku. No, I don't mean metal in its literal definition. Metals, of which I will equate it to be talents. Oh how those talents are wasted, how those times are wasted because nobody tells them that they are special.

So this is why we gathered, to make us realise that true potential that lies deep within ourselves and use it for a good cause. As Allah grants hidaya only to those He chooses, be greatful that from billions of people out there, He chose us. Lupakan cemuhan orang, lupakan. Because there are at least two sides to every story, and NEVER judge before hearing from both sides :)



O you who have believed, fear Allah and seek the means [wasilah, jalan] to Him and strive in His cause that you may succeed. [5:35]

So....what now?

16 December 2011

The Rightful Pledge

Amat besar kebenciannya di sisi Allah sekiranya kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya [61:3]

Baru beberapa hari lepas kami sembang pasal dia. Dia, si anak melayu lelaki yang hilang tiga tahun kemudian tau-tau dah kahwin dengan lelaki. Tak sangka, chatting kosong antara aku dan Khairul Danial rupa-rupanya akan terjawab beberapa hari lepas tu.

Aku terfikir, berapa banyak dosa orang pertama yang dedahkan berita ni dapat, dia akan tanggung ke? Was it worth it to be sent to the Fire just to increase your blog's traffic? Aku curious, ya, jadi aku pun bukak lah link-link yang dikongsi tu. Just like MalaysiaKini and hundreds of other blogs, underneath a post are Facebook comment boxes with beautiful supportive comments.

Pattern 1: Komen-komen menghina yang tak membantu sesiapa. Bayangkan tiga orang, si A, si B dan si C. A buat salah, B dapat tau tapi dia tak tegur si A, B bagitau si C supaya A ni bertaubat.

Pattern 2 : Komen-komen bajet islamik. "Woi, kau ni bodoh ke apa? Tak takut neraka ke?" and the like. Isn't it ironic that you're telling someone to be afraid of Hell when what you're actually doing is bound to push you into it? Atau komen-komen seperti "Astaghfirullah, dunia akhir zaman." Seseorang itu hanya akan menambah masalah, dan bukan menyelesaikan masalah sekiranya dia tidak memberi idea penyelesaian.

Pattern 3 : Budaya gosip. Orang-orang kita, suka betul pada berita-berita tak jelas sumbernya, yang berbentuk conspiracy theory, yang tak tahu bagaimana hujung pangkalnya. 

I think it's enough if I put her a quote from this brilliant half-chinese friend of mine :

Dear kawan-kawan. Tolongla stop share article pasal budak lelaki Dublin tu. First, banyak pelajar asing kat FB ni and this will affect our image as Malaysians. He is not proof that our moral credibility as a country has diminished. Second, tak baik buka aib orang. Memang nak jadi sebagai teladan bagi lain tapi this is not the way to do it. I'd hate if it were my family or friend being plastered on the net for committing depraved acts.. That is all.

But the main point I would be glad to stress here is the gossiping culture, or what it represents. How our minds are used to discuss useless, pointless topics. Kita sibuk dengan hal-hal kecil sampai kita taktau nak menyusun prioriti. Semua sibuk tengok Running Man, drama Korea, sitcom US, baca manga, main PES, leveling. Kita punya side activity banyak sangat sampai main activity kita tergadai. Tak salah untuk berseronok, tapi yang jadi salah bila kita melampaui batas, dan Tuhan sudah berkali-kali sebut tentang manusia-manusia yang melampaui batas.

Jadi, lahirlah insan-insan berumur 40 tahun yang masih merangkak membaca surah al-Fatihah. Atau yang membongkok menonggeng tapi taktau kenapa dia ruku'? 

Even the musics and movies we so love and honor have become shallower, simpler with repeated endings. We used to have M.Nasir, now we have Akademi Fantasia. Musics and movies represent the things that we used to distract ourselves from the more important things, now has become nothing more than just sounds and moving pictures of good looking people fitting our hidden sexual desires. So now we cannot give constructive comments about anything. We cannot create new ideas and we stay away from things that make us think.

Most of us, instead of thinking how did the guy end up in a gay marriage, we insulted him in the name of Allah, which, of course is a disgrace. Most of us would rather talk about why did Apek break up with his fiance than how to decrease the number of children being born out of wedlock. Most of us would complain and complain but not many of us is willing to contribute to rebuild the rightful world order.

So what is our purpose of living? Is it to be just yet another burden to society?




Dan demikianlah (sebagaimana Kami telah memimpin kamu ke jalan yang lurus), Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad) pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu. (Sebenarnya kiblat kamu ialah Kaabah) dan tiadalah Kami jadikan kiblat yang engkau mengadapnya dahulu itu (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar mengikut Rasul serta membenarkannya dan siapa pula yang berpaling tadah (berbalik kepada kekufurannya) dan sesungguhnya (soal peralihan arah kiblat) itu adalah amat berat (untuk diterima) kecuali kepada orang-orang yang telah diberikan Allah petunjuk hidayah dan Allah tidak akan menghilangkan (bukti) iman kamu. Sesungguhnya Allah Amat melimpah belas kasihan dan rahmatNya kepada orang-orang (yang beriman) [2:143]

11 December 2011

Buta


Aku sedang baca balik dan sempurnakan buku Maza Yakni oleh Dr Fathi Yakan. Yep, dulu masa di KISAS senior suruh baca melalui usrah mingguan, tapi malangnya usrah tersebut tak pernah berjalan. Ah, aku dicampak ke bawah pengawasan orang yang tak faham apa itu pemahaman. Memang di KISAS dulu aku bukanlah termasuk dalam golongan yang dikira 'boleh buat kerja'. Atau sebab aku ni jahil sangat orang tak pandang aku, sedih. Hurm.

Bab pertama dalam buku Maza Yakni menyentuh aspek akidah. Sixteen years of living and this was the first time someone told me how is it to believe in God. Before this, I was told to believe in God. I was never taught about who God is, how does He work and how should I depend on Him.

At seventeen, I asked one of my roommate about God. Hundreds of years ago, around my age Sultan Muhammad al-Fateh had discussed the strategy of how to conquer Constantinople, old Istanbul. But here I am, still doubting the nature of God.

Aku tanya, macam mana tuhan tu? 
Jawapan yang aku dapat masa tu sangat buku teks. Aku tau Tuhan itu wujud, tapi siapa Tuhan itu?

Aku diajar tentang sifat-sifat wajib bagi Allah, aku diajar tentang 99 nama Allah. Aku diajar untuk membongkok sujud atas sejadah, mulut kumat-kamit baca Al-fatihah, tapi sekalipun aku tak pernah diajar kenapa Allah suruh buat macam tu? Siapa Allah tu? Contoh, aku boleh bagitahu tentang buku Robbin's Basic Pathology boleh dipanggil buku, buku teks, buku rujukan, ensaiklopedia, buku international dan buku medik pada orang arab yang tinggal kat bawah rumah ni, tapi aku tak pernah ajar dia tentang isinya.

Jadilah iman orang buta. 

If a five-year old asks you who and where is Allah, how would you respond? Macam mana aku nak beriman dengan satu zat yang aku sendiri tak kenal? Bukan aku sengaja nak persoalkan hak ketuhanan Allah. Tapi aku tak boleh terima kalau kita anggap Allah itu sekadar Tuhan yang menyelia dari atas, dan Dia tak pernah nak 'turun padang' dan 'bercakap' dengan kita. Atau Dia Tuhan yang diktator, padahal rahmat-Nya luas teramat. Atau kita rasa yang aku buat kerja aku, Tuhan buat kerja Tuhan, lain-lain kita settle kat akhirat. 

Maybe because I was taught to know who Allah is, how to pray to Him, but I was never taught about how to communicate with him. He is the King of all Kings who never fails to be with you, at least that's how I see Him.

Konsep ihsan itu bermaksud bila kita solat seolah-olah kita melihat Allah. Semoga kita menjadi muhsin dan muttaqin. :)

09 December 2011

aku mahu berhenti blogging

Kalau sembang dengan budak-budak ni, label yang selalu kena kat aku adalah 'blogger'. 

Jujurnya, aku hairan dengan label tu. Majoriti diorang tak baca pun blog aku. Even aku sendiri dah merapu-rapu isinya, blog updated tiga kali sebulan. Waktu semangat-semangat dulu pun isi blog ni so-so saja. Tak ada ayat yang boleh di'quote'kan dari sini, tak ada ilmu yang boleh disuratkan. Sebab isinya mainly bersifat peribadi. Aku dulu pernah saja bercita-cita mau jadikan penulisan sebagai aktiviti sampingan, tapi untuk menulis perlu membaca. Malangnya aku lambat memulakan aktiviti membaca, boleh kira berapa banyak buku yang aku baca, berapa blog ilmiah yang aku follow, berapa banyak kitab yang aku khatam.

Tambah lagi aku gila allergic dengan posts yang kosong tak berinti atau berhikmah. Kalau hikmahnya tak jelas pun aku dah tak suka. Tapi paling annoying sekali bila ada bloggers yang excessively describing his or her pain. Masalah dengan boyfriend/girlfriend kau tu apa sangat compare dengan kebuluran di Afrika misalnya. 

Aku tak suka bitchers, maka aku tak suka bitching. Membuang masa. Tak mahu jadi macam tu, buang masa je!

Jadi minat itu terbantut. Cadangnya aku mahu berhenti blogging kalau ia hanya blogging kosong. Tapi, aku risau kalau aku tak lagi blogging tak ada lagi something yang define aku. Even if the term used is fake, at least it's complimenting. Haha.

Seolah-olah aku tak ada bakat lain. Well obviously, aku memang the lowest underdog you could find. Tak ada spesific bidang yang aku betul-betul menonjol. Name it, and you shall shake your head. Sedihnya, bila tak ada benda yang boleh kita banggakan. Aku mediocre dalam keadaan aku tak pernah berhenti untuk menjadi mediocre.

So it comes to a point where I'm gonna use  the things that I have than creating something that I may or may not be good at. Ya, aku perlu skill. Aku perlu keistimewaan. Bukan sebab mahu takabbur dengan Tuhan, bukan sebab mahu riak sesama manusia, bukan sebab mahu dipandang tinggi kawan-kawan. Kerana aku perlu kedepan, demi Tuhan. Aku perlu menonjol, demi Tuhan. Misi aku, untuk menunjukkan kepada dunia yang kita tak perlu ber'ana-enta' untuk menjadi muslim yang baik. Aku ingin memerangi stereotaip itu.

Aku perlu hebat, sebab Muslim itu hebat!

02 December 2011

Komen banyak, kerja tak pernah



 We must become the change we want to see. - Mahatma Gandhi 
Guy A

I admit it, I have my insecurities. I lack in so many departments, i.e. looks, academics, sports, religion. So I strive to be involved in anything that can improve my living skills, I look forward to events that will make me more of a full package, I am ready to become someone's dog to earn some sort of experience that may or may not be applicable in my near future. I am ready, even with my lack in so many departments, to spend my energy for the good of others. Well, as long as I can get my priorities straighten up, I mean my degree is my current goal here. So since I questionably work so hard, your allegiance should be to me.

Guy B

Yeah I think I am great in so many things, I excel in my studies, I can kick, smash, pass or catch any ball you could find and throw to my face and I will do it greatly, I am great with people, and I have leadership skills that is very useful for any organizations I am a member of. I have no major life challenges so far. I choose to stay at the sideline and watch those baffoons try to do something they know nothing about, I commented (may not the good kind by the way) but don't ask for my help, I have no time to associate something that may or may not affect my life.

Guy C

Apparently I don't think I have anything to offer to anyone, or I do, whatever, so let me enjoy my simple life and leave me alone. Until you can make me see how you can benefit me in a way that I will not lose my fun life, I will not benefit you. Because YOU should do something for me before I can lift a single finger for you. But yeah I can give comments (definitely not the good kind) behind your back. Yeah I bitch, and you do nothing to benefit me so it's all your fault.

Guy D

You do your thing and I do mine. As long as you don't meddle with my life, I am okay with you.

Piliharanraya datang lagi, isu yang sama kena pusing lagi. You yourselves know which one represents you the most. Conclusion, how to work and make them effective :

ONE
Make your objectives clear. No udang sebalik mee. Get your priorities straight. Sila rujuk hadis 1 Imam Nawawi :)
TWO
Have great knowledge about how to run something, the contents, the possible outcome, the problem. So, sekurang-kurangnya buku Maza Yakni tu kena khatam, hadis 40 tu kena mahir kalaupun tak hafal, baca Quran tu kena lancar dan elakkan salah tajwid. Benda basic kena mantap Kena tahu rujukan, kena faham macam mana nak rujuk.
THREE
Be open to criticism, ready to mingle with all sorts of clicks to gain their investment in your work.
FOUR
It's gonna be a bumpy ride. Problems will surface, conflict of interest will happen, and your life would be out of your control. Brace yourselves, you asked for this remember?
FIVE.  
EXPERIENCE. Libatkan diri, atau jangan komen lebih-lebih.
SIX
Pray. Pray. Pray. Remember Allah.
 
 
Copyright © Gurindam Jiwa
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com