17 October 2011

Lusts

Member-member macam FM dengan family yang cheap buat aku minat dengan ekonomi. Macam mana sistem duit kertas yang fucked up, macam mana duit yang berdasarkan emas etc. Sila google sendiri. Sekarang isu global economic collapse sedang hebat dibincangkan, saat-saat runtuhnya empayar eropah makin dekat. Greece dah jatuh. Sepanyol, Itali denga Portugal in-line, lepas tu US tunggu masa je. Lepas tu apa yang akan jadi? Semua orang akan cakap Mandarin?

Di US heboh kes protes dekat Wall Street (Jalan dinding?), New York. So sekarang ni memandangkan sistem ekonomi global yang berdasarkan US (ustaziatul alam la katakan), more or less dekat mana-mana negara pun situasi dia sama termasuklah Malaysia. Bila kos hidup yang mencanak-canak naik dan kerajaan pulak bukannya bertindak membantu tapi menambah beban lagi, ramailah manusia turun membuat protes jalanan, satu lagi trend dunia. Lepas dunia arab, lepas tu Greece, sekarang dekat mana-mana ada protes. 

Dekat Universiti Mansurah ni baru je buat dua tiga hari lepas, dean fakulti veteriner siap langgar orang lagi pakai kereta dia. Anyway, dekat US ada dua group. 

The first one called themselves the 99%. 99% melambangkan 99% manusia kelas pertengahan yang terpaksa menanggung beban hasil tindakan bodoh lagi 1% yang menguasai ekonomi. Kalau tak faham, senang je. 80% kekayaan dunia dikuasai oleh 5% dari keseluruhan manusia, macam tu lah, kalau silap pun perbandingan dia still macam tu. Minoriti manusia yang manipulate duit ni supaya diorang jadi makin kaya, dan hasilnya kitalah orang-orang kelas pertengahan yang kena tekan.

Jadi 99% ni salahkan 1% manusia yang kuasai ekonomi sebab kos hidup yang makin naik, tapi gaji tak naik-naik. Atau dalam kata lain, kerja kau tak setimpal dengan kos hidup kau dengan kerja kau.

Satu group lagi adalah 53%
. 53% rakyat US yang counter balik group awal tadi dengan mengatakan yang diorang kerja siang malam kais pagi makan pagi blaa blaa untuk tampung kos hidup. And they live within their mean. Diorang faham yang kalau diorang tak mampu untuk membeli sebuah rumah yang harganya $2 million, jangan lah beli. Yelah, gaji kau $900 sebulan lepas tu nak beli rumah mahal-mahal.

Jadi 53% ni rasa group 99% tu orang-orang pemalas yang tak sedar diri lepas tu bila susah diorang tuding jari salahkan orang lain.

Jom kita rungkai balik apa yang salah dan yang betul. Obviously, dua-dua pihak ada point tapi tak tepat 100%. So macam mana?
  1. The first rule of living with your own money is to live within or below your mean. Kalau tak mampu beli iPhone, janganlah menggatal nak pegi berhutang semata-mata nak beli iPhone tu (which technically btw, is so overrated. It's awesome, but not worth dying for). Dulu aku pernah dengar seorang perempuan yang call radio lepas tu dia cakap dia nak sangat beli flat screen TV. Masa tu baru je keluar flat screen, bukannya HD ke plasmaTV ke. Tapi dia cakap suami dia tak mampu, so dia nak amek bank loan semata-mata nak beli flat screen TV. Bila kata bangang marah pulak kan.
  2. Second point - life should not be as harsh as the 53%. Apa guna hidup kalau kau kerja untuk hidup besok je semata-mata? Dapat gaji, bayar bil, pergi kerja, dapat gaji, bayar bil. A never-ending cycle. Hidup biar bermatlamat dan matlamat itu mestilah menjangkau hidup di dunia saja. Kalau aku, aku rela tak hidup macam tu. Dekat Mesir banyak macam tu. Satu family kerja jadi bawab. Bawab ni macam orang gaji, orang kaya dia sediakan bilik kecik untuk bawab-bawab ni sampai beranak pinak dalam tu. Kalau tak mampu, janganlah beranak. Kalau tak perlu, janganlah beli. Ada orang beli GalaxyTab tapi tak perlu pun, umur dah pencen baru nak kenal internet hahaha, padahal aku lagi perlu benda tu.

Tapi sepatutnya gaji kena setimpal dengan kos hidup. Gaji jugak kena setimpal dengan kerja, tak sepatutnya kerja senang goyang kaki tapi gaji tinggi. We can dream, but don't let the dream overcomes your life. Tahun ni ramai orang yang upgrade gadget masing-masing. iPhone, laptop, DSLRs, iPad, android phone. Bersepah orang pakai iPad. Jeles sial!
Tapi aku bukan orang senang. So aku tolak benda-benda ni, bukannya tergila-gila sangat pun (hihi). My current phone is good enough, and my laptop although overused and needs some tweaks here and there, is sufficient enough. I do wish for a DSLR though. I want to go backpacking around the world, aku nak lihat dunia. Aku minat sejarah, yup bosan gila aku ni, tapi aku minat peradaban.

Jeles dengan orang yang bapak dia bagi duit sebab nak suruh anak dia pergi jalan-jalan -.-" Aku harap, walaupun aku ni takkan mampu untuk travel dalam masa terdekat ni, I can still dream, sebab aku dah buat list dah mana nak pergi dulu kalau ada duit :D


12 October 2011

'Beruk'

Perselisihan pendapat oleh dua generasi yang berbeza. Kita tiga puluh tahun lebih muda, jadi pemikiran kita susah untuk sama dengan someone yang dah hidup hampir lima puluh tahun. Kan? Isunya kecik je. Pendapat dia, Nasi Lemak 2.0 itu menarik. Aku taktau, aku belum tengok tapi trailernya mengancam jugak. Terasa macam filem Stephen Chow tapi Malaysian-made. So tahniah! Satu lagi kemajuan dalam industri filem tanah air bukan filem-filem terfaktab macam Senario buat tu.

SALUT!

Aku salut member-member yang berani berhujah dengan seorang bergelar profesor. Bukan calang-calang orang Prof (nama dirahsiakan) tu. Kalau tak sebab dia aku tak sampai mesir ni tiga tahun lepas. Salut, sebab berani menegakkan pendirian masing-masing. Tak ramai yang berani bangun mempertahankan pendapat masing-masing sekarang ni, semua lentok-lentok je. Buat apa gaduh-gaduh? Bosan, hidup tak ada passion!

Jadi jelaslah pendirian dua generasi yang berbeza. Generasi kita lebih open minded. Kita yang membesar dengan lebih banyak pendedahan dengan dunia luar (internet, tv dan radio).

Tapi kena faham yang istilah 'open minded' tu bukan pujian semata-mata. Sesetengah orang tak reti nak bezakan mana baik mana buruk, yang bangang macam tu pun dilabel open minded. Sesetengah orang dokong pluralisme dan liberalisme so rasa diri open minded, padahal tak reti nak bezakan antara bertolak ansur dan menerima. Sesetengah orang rasa nak tafsir ayat Quran sesuka hati ikut rasa kepala bapak diorang, yang jenis tu pun rasa diri open minded.

Sebab pesan Tuhan supaya manusia jangan melampaui batas.

Jadi kalaupun kita rasa kita betul, kita kena respek perbezaan pendapat. Kita kena jaga adab dalam bercakap terutama bila bercakap dengan orang lagi tua, tak kiralah orang tua tu bangang macam mana pun (tak ditujukan kepada siapa-siapa okeh). Adab kita jaga okeh.

Berbalik kepada isu, kau nak tengok filem Namewee tu, kau tengoklah. Kita jangan emo tak bertempat, agak-agak kalau si 'anak cina' tu maki cikgu bangsa India kita melenting tak? Aku tak rasa macam tu. Tak jatuh kapir pun, tak kurang kemelayuan kau. . Walaupun si Namewee tu bangang, tak rugi kau tengok filem dia. Kalau risau sangat, haa download la, Unifi ada hahaha. Takpun time makan malam kat gerai tu bila ada orang datang nak jual CD, haa carik la. 

Yang salah kita bangkang, yang kureng kita betulkan, yang betul kita support, tak ke aman dunia ni? Haha, I guess I'm a glass-half-full kind of guy. Dan of course, kalau kau taknak tengok, jangan halang aku tengok, melainkan yang aku nak tengok tu porno. 

07 October 2011

Bila Steve Jobs praktikkan hadis.



It was twenty thousand feet above ground level, at the time where the sun cannot reach you, and the dark blue sky was full with the past - millions of stars timidly filling up every corner of heaven where my eyes can reach. I was at the gateways of God's divine courtyard. I felt so small, yet so close to Him.

If only He stretches His hand and pulls me up to be with Him.

Mendiang Steve Jobs dalam ucapan beliau tahun 2005 di Stanford University berkisarkan tiga cerita; Connecting the Dots, Love and Lost dan Death. The first two stories tak bagi kesan sekuat cerita Death. Aku manusia skeptik, aku suka persoal niat dan kefahaman seseorang, sampai aku punya sendiri pun aku persoalkan. Nak buat macam mana, dunia ajar aku untuk mencari sebab untuk semua perkara hihi. 

Satu soalan yang aku suka tanya diri sendiri; kalau aku dilahirkan dekat Jerman dalam agama katolik, kemudian ada orang datang cerita pasal Islam dekat aku, aku akan berminat untuk kaji ke?

Of course, hidayah itu milik Tuhan. Cuma aku tak mahu syok sendiri bila 'keimanan' yang aku ada ni hanya doktrin kosong semata, bukan keimanan sebenar. 

Seorang ustaz bila bercakap pasal mati, itu satu benda yang predictable. Dia kan ustaz, mengingatkan orang tu objektif pertama dia. Tapi bila seorang kafir yang tak ada didikan Islam cakap pasal mati serupa macam apa yang diajar dalam Islam, aku rasa it worth my extra attention. Mungkin sebab dia pernah seinci jauh dari maut, apa yang Mr Jobs cakap memberi inspirasi yang cukup tinggi. Plus, nasihat paling berharga yang perlu kita dengar adalah nasihat yang berdasarkan pengalaman.

Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart. - Steve Jobs.

Tapi, Islam ajar kita yang mati tu boleh datang bila-bila je. Sebab baginda Rasul s.a.w. sebut dalam satu hadis, "Yang paling cerdas an yang paling pintar ialah orang yang paling banyak mengingati mati dan yang paling banyak bekal menghadapi mati. Merekalah yang paling pintar dan yang paling cerdas kerana mereka mendapat kemuliaan di dunia dan kehormatan di akhirat."

Maknanya apa? Beranilah mencuba, buatlah yang terbaik! Satu motivasi terbaik untuk permulaan semester 7 yang macam cibai... :)

R.I.P Steve Jobs, even though I have never own any of your products before, they do tickle me where I never thought I could be tickled.

02 October 2011

First Post-Sabbatical Post

HELL YEAH.

After one month of going sabbatical, I'm ready to talk craps again. 

All praises to the Almighty Allah who granted me one whole day of excellence. The day I arrived in Egypt to embark on the journey of officially being halfway through this journey to doctor-dom, things went from bat crap awful to worse. 

To be stuck in an overcrowded terminal in a city so foreign with announcements that went on ten at a time, in two fcking languages; to be mistaken to be a Pakistani when a man spoke to me rapidly in Urdu; to have the flight to Cairo delayed for one hour, then another hour then suddenly they canceled the last delay on the very last second; to arrive in Cairo with a full bladder and were held responsible to babysit luggages that wasn't even mine; to be shoved into a tramco for a two hour drive to Mansoura that took twice as long because the traffic was at worst ever and the tramco broke down just a half hour before reaching the city; and to find out that once we got home it was bloody dirty and the water pump wasn't working and after a whole day on the road, you just need to take a shower.

They say that patience is a virtue but the truth is it is an understatement. Patience is a blessing, so today I fixed the water pump problem, I took care of the internet, we cleaned the house to at least make it resembling the functioning habitat of a human being and I fixed the damn sink that has been broken since January. MashaAllah you have no idea how good these things make me feel.

Satu je. Keluar je airport dah nampak orang gaduh. Dalam perjalanan nak ke Mansoura ada at least tujuh kemalangan dan lima kereta berhenti sebab driver dia nak kencing tepi jalan. The post-twenty-five January Egypt saw hundreds of shops and buildings took the name of the honored date, even the student center downstairs did just that. Yet personally I see no changes at all. I guess it takes a lot more than just a highly publicised 'revolution' to change the attitute of the people.

Besides, Allah did say that He will not change the condition of a people until they change what is in themselves. [13 :11] Oh well.

This year I have a spesific goal. To master Arabic, at least the Egyptian version. Time to download some Amr Diab. May Allah grant me the dedication. Three more years to go!

 
 
Copyright © Gurindam Jiwa
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com