29 September 2009

A disgusting yet cool, cyst.




Salam people.

Do you know what that is? I'm gonna tell you anyway, so hush up.

It is a 3 kilogram fluid-filled cyst, which has been 'living' inside of my brother's wife for at least 2 years. The two-hour long operation was such a success because according to the doctor, this is the first time for a long time that they actually took out the thing without breaking it, so all the contents of the cyst is still intact when the brought it out.

Part lame, part disgusting, also partially amazing though.





Thank god it is just a cyst, which means that it did not harm the body physiologically, unlike cancer cells. Here's some basic differences between the two.


Cancer is a class of diseases in which a group of cells display uncontrolled growth (division beyond the normal limits), invasion (intrusion on and destruction of adjacent tissues), and sometimes metastasis (spread to other locations in the body via lymph or blood)


cyst is a closed sac having a distinct membrane and division on the nearby tissue. It may contain air, fluids, or semi-solid material




Anyway, Raya is done and it is time to start packing. Am going back to Egypt next Tuesday. For the record, this year is the raya-with-the-in-laws for my family, so no one is home. Perhaps next year would be better.

18 September 2009

Hari Raya Wishes

I am not good with photoshop etc, so all I can do is copy a URL and paste it here. So sad, but convenient haha.





Today is 8:30 in the morning where I sneaked out the modem from my brother's room so that I can update my blog. I have to do it while he is sleeping because if he is awake, he will hog the computer. And my family is too cheap to install a wireless modem. That means that all Raya wishes has to be done when possible, not tomorrow which it should be done. Haha.


Apparently I am that sad. :)

Anyway,

Untuk kalian yang bergelar keluarga,
Untuk kalian yang pernah sekolah bersama,
Untuk kalian yang menuntut di Mesir bersama,
Untuk kalian yang menduduki ICDL bersama,

Untuk Mama, Ayah, juga my bros,

Untuk sahabat-sahabat;
Kak Moon, Zaty, Amin, Naz, Pika, Baby, Gin, Luth, Moaweya, Farid(Bon), Faiz Aminin, Abbad, Muaz, Bun, Afuza, Fahmi Huweidi, Husni, Bai...
dan sape2 yang tak tersebut sebab mengantuk ya amat,
dan sape2 yang for some reason beyond my understanding come to this blog,

Selamat hari raya Aidilfitri 1430 H
Aku mohon maaf kalau ada salah silap,
sengaja atau tak,
Moga Ramadhan memberi manfaat.



YEAH. ICDL da settle :)

13 September 2009

Identity Crisis

The identity is "a subjective sense as well as an observable quality of personal sameness and continuity, paired with some belief in the sameness and continuity of some shared world image. As a quality of unself-conscious living, this can be gloriously obvious in a young person who has found himself as he has found his communality. In him we see emerge a unique unification of what is irreversibly given--that is, body type and temperament, giftedness and vulnerability, infantile models and acquired ideals--with the open choices provided in available roles, occupational possibilities, values offered, mentors met, friendships made, and first sexual encounters." (Erikson, 1970)


An identity crisis is when an individual loses a sense of personal sameness and historical continuity.

Actually you don't need a dictionary to understand the meaning of the phrase 'identity crisis'. It is a well-known phrase describing most of us today, because in some way, we all have our own share of hypocrisy. It is hard to be someone that you're not. To pretend that you like something for the sake of others when deep down you despise it real bad, to give in to social pressure and changing your appearance in order to feel accepted, or sometimes, being someone that you're not for that person you badly craved for attention before.

Because life is not as easy as it seems, better avoid from making it harder as it is. Life is about making choices, therefore to have good perception, to have fair judgment, and to understand the foundation of your faith are very important in making the right choice.


We all have that hypocritic side in each of us. As the basis of our faith is fragile, our rigid self fail to recognize and differentiate the priorities of life itself. Yes, it is corny by the way, yet although how ridiculously lame it may be, 'priorities in life' is one of the main things we fail to do as a man.


An example, we fail to recognize God as above everything, and no matter how we say it, our actions do not describe the element of truth in what is said.


So, let's arrange our priorities of life together, or mine, at least, because I'm the only one who is doing this right now. Hahaha.
  1. God, Allah, and everything that follows.
  2. Family 
  3. Friends
  4. My study
  5. Myself.

Little that you know that this list is partially true, but that is another whole story. Yet God MUST be above everything else in each our list, and that is unquestionable by any of us. It all sums up to every little thing that we do, it is for Him and no one else, and when God and Friends clash, God must be prioritized.


And to YOU, I know that it is hard, but to be ridiculed by men is better than being ridiculed by God, and I happened to believe that you are stronger.


Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa.
[5:8]

This has nothing to do with the thing I wrote. :)
091109

10 September 2009

Syurga & Neraka

Di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat.

Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka ? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?"

Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu.. dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung. Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia.

Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: "Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa a yam .. hidup senang,  lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:

"perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga .maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?" Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya: "Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak"


copy-paste dari entah mana tak ingat

08 September 2009

ICDL International

Berikut merupakan perbualan ringkas yang diubahsuai mengikut kekuatan memori dan kreativiti semasa.

ICDL : Salam, saya dari ICDL International, nak mintak maklumat ni.
Me : Salam ye, sila kan akak-suara-cun.
ICDL : Nama penuh awak?
Me : Fikri Indra Prastanta bin Didi Indra.

- 2 minit selepas ini dipenuhi dengan mengeja nama satu persatu -

ICDL : Alamat?
Me : No 48....sori, maklumat confidential tak boleh didedahkan. :)
ICDL : Tarikh lahir?
Me : 18 Julai 1990 . So sekarang awak kakak ke adik?
ICDL : No telefon?
Me : Err, no henpon ke no rumah? No henpon ni lah die.
ICDL : hehe, saya main dial je, tak ingat pulak nombornya. Hehe.
Me : Hehe, ok2 013XXXXXXX
ICDL : Okay, nationality- awak Malaysian kan?
Me : Err..Malaysia lah. hehe.
ICDL : (dia bantai gelak besar, cuba bayangkan) sori ye, manalah tau, hehehe.

.....

Everywhere I go, every form I fill, every person that sees my IC. The same thing happens. For the last time, I am Malaysian-lah!

Although, after tens of times facing the same question over and over again, I gave up, wore a big smile whenever it happens, and nod cheerfully. So yeah, my name is unique, and am proud of it :D
-ROFFLELUHMAW-

02 September 2009

We do not empathize, instead we judge.

If I were born a non-Muslim,
Would I be interested in Islam as I am today?

If I were raised to support the winning side as in a fight,
Would I be supporting the weaker team as I am today?

If I were a woman,
Would I tolerate wearing the hijaab under the scorching sun?

If I am given a day to be the Prime Minister,
What sort of changes I will bring onto the table?

If I were raised any differently,
Would I become what I am today?
Would I be a fanatic or a realist?
Would I be supporting my belief as today?


A lot of questions left unanswered, because we were never on the losing side. We never hear both sides of a story. We judge, and we do not empathize.

As the world is growing older, slander becomes worse and one just cannot decipher the truth anymore. It hurts to care, but not to care is an act of a fool. And alhamdulillah, I was born in the best of condition, as a believer of One God Allah and a follower of Muhammad pbuh. Even If I do question my stand, at least I am in a safe zone :)
Behold, you received it on your tongues, and said out of your mouths things which you had no knowledge; and you thought it to be a light matter, while it was most serious in the sight of God
(24: 15)
So it comes to this, am I a fanatic or a realist?
 
 
Copyright © Gurindam Jiwa
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com